Boete bij ontbreken definitief energielabel tijdens verkoop/verhuur gaat omhoog

Verkoop of verhuur je een woning zonder definitief energielabel (NTA8800)? Dan riskeer je een boete die, per 1 november, ook nog eens een stuk hoger is geworden. De boete voor een woningverkoper die, aan de nieuwe eigenaar, geen geldig energielabel beschikbaar stelt gaat van € 170,- naar € 435,- euro. Verkoopt een bedrijf een woning dan is de boete niet € 340,- maar € 870,- euro. Deze bedragen gelden per verkochte woning of commercieel vastgoed zonder een definitief energielabel.

Let op: boetes voor 1 november blijven op het oude tarief.

Verscherpt toezicht door ILT op een definitief energielabel

Vanaf 1 januari 2022 gaat de ILT strenger en strikter handhaven op de verplichting om, bij de verkoop of verhuur, een definitief energielabel aan te bieden.

boete bij ontbreken definitief energielabel

Ik ben makelaar

Als makelaar dien je je aan de publicatieplicht te houden. Dit betekent dat al bij de aanmelding op Funda, de eigen website of in een brochure ALTIJD het definitieve energielabel vastgesteld moet zijn. Eigenlijk komt het erop neer dat een definitief energielabel vanaf dag één in elke publicatie beschikbaar moet zijn.

Wij raden je aan om bij intakegesprekken mogelijke klanten te wijzen op deze wijziging. Wij ontzorgen je uiteraard graag, download onze e-flyer met daarop de belangrijkste informatie. Jouw vaste Object&co vastgoedspecialist regelt voor jouw klanten de aanvraag van het energielabel.

Ik wil mijn/een woning verkopen of verhuren, wat kan ik doen?

Bezit je één of meerdere woningen en overweeg je deze te verkopen of te verhuren? Zorg dan dat je zo snel mogelijk een energielabel aanvraagt. Dit kan bij ons tegen aantrekkelijke prijzen! Onze professionals verzorgen door heel Nederland voor jouw woning(en) energielabels volgens de laatste eisen (NTA 8800).

NTA 8800?

De NTA 8800 is de laatste norm voor energielabels waaraan onze professionals aan voldoen. Lees meer over de NTA 8800 op onze website.

Bron: Inspectie Leefomgeving en Transport, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Wij verzorgen energielabels (NTA8800)

Bel ons
Route