Bij Villamedia, platform voor journalisten, werkte Bart als freelancer. Daar stond een vacature van Object&co. Het journalistieke werk betaalde steeds minder goed, vandaar dat hij naar iets anders zocht om zijn brood mee te verdienen. Bart vroeg medewerkers hoe het er aan toeging bij Object&co en nam de stap. Hij werkt nu ongeveer 4 jaar voor Object&co als woningfotograaf in Venlo.

“Ik moest steeds harder werken voor hetzelfde salaris”

Hoe kwam je bij Object&co?

Ik heb vanaf 1985 ruim 30 jaar voor de Limburgse krant gewerkt, eerst in vaste dienst, de laatste 10 jaar als freelancer, ook voor andere media. De kranten verloren steeds meer terrein, mede als gevolg van de economische crisis. De tarieven kwamen onder druk te staan. Dat betekende steeds meer artikelen schrijven voor hetzelfde salaris. Toen zag ik die advertentie van Objectenco. Ik dacht, met mijn achtergrond als fotograaf, dat ga ik proberen. Ik liet me informeren door medewerkers die er al werkten te bellen. Hun enthousiasme overtuigde mij om de stap te maken.

“Als woningfotograaf voel ik me nog steeds een beetje journalist; iedere klant heeft een verhaal”

Onze fotograaf Bart Ebisch

Bart is onze fotograaf in de regio van Noord-Limburg en Nettetal (DE). Voor kwalitatieve vastgoedfotografie of woningvideo’s is Bart de juiste persoon. U kunt Bart altijd mailen op bart@objectenco.nl of je kunt Bart bellen op 0642949150.

Wat vind je het mooiste aan het beroep woningfotograaf?

De omgang met de mensen. Iedere klant heeft een verhaal. Zo was er een dame die al meer dan twintig jaar niet meer kon lopen. De dokters stonden voor een raadsel. Deze dame gaf niet op en ze bleef oefeningen doen. Op een dag kon ze haar voeten bewegen en een week later liep ze achter een rollator. Ze geniet nu van haar oude dag in Spanje, waar ze met haar man naartoe is verhuisd. Dit verhaal had ik graag voor de krant gemaakt. Ik kende nog journalisten bij De Limburger en een week later stond ze in de krant.

“Ik vond het fascinerend, die fotograaf van de krant in zijn donkere kamer. Hij legde papier in een bak met water en even later verscheen er een beeld op het papier”

Wat was je verleden als fotograaf?

De krant waarvoor ik werkte had een fotograaf in vaste dienst met een eigen donkere kamer. Ik ging vaker kijken hoe hij te werk ging. Een bak met water, daar ging een blad papier in. Even later verscheen er een beeld op het papier. Dat vond ik zo fascinerend. Ik vroeg andere fotografen, freelancers, naar hun technieken. Over scherpstellen, lichtinval, contrast, noem maar op. Ik had geen geld en ruimte voor een doka.

Toen kwam de digitale camera. De eerste generatie liet ik aan mij voorbij gaan. Te duur en niet goed genoeg. Het moet twintig jaar geleden zijn dat ik mijn eerste camera kocht. Foto’s maken combineerde ik vooral met wandelen. De Peel is mijn favoriete plek.

‘’Voor ik het wist had ik meerdere klanten’’

Hoe was de start bij Object&co?

Ik ging dus altijd de natuur in om foto’s te maken, maar ja, woningfotografie was echt iets anders. Gelukkig voorzagen andere fotografen binnen Object&co mij van tips. Daarnaast kan je online echt veel cursussen vinden om kennis op te doen.

Het inmeten moest ik leren. Ik vroeg mijn zwager, die in de bouw werkt, voor enkele proefobjecten. Het liefst geen rijtjeshuizen, maar aparte huizen om het inmeten goed onder de knie te krijgen. Mijn hele vakantie heb ik besteed aan oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Mijn eerste klant was een makelaar die ik kende van 30 jaar geleden. Hij gunde het mij. Andere makelaars zagen mijn werk ook en binnen een paar maanden had ik een handvol klanten.

Het volgende verhaal

Wij bedanken Bart voor het delen van zijn verhaal! Voor meer informatie over Bart bekijk zijn portfolio. Voor de volgende blog is Bart benieuwd naar het verhaal van Mark Otten.

Heb je vragen? Stel ze! Wil je informatie over een specifiek onderwerp? Onze nieuwsredactie gaat graag voor jou op pad. Neem in dat geval contact op met Vincent Veenenberg.

Bel ons
Route