Met een grote glimlach zit Emile de Jong op 1.5 meter van mij: “Na mijn studie fotografie aan de kunstacademie wilde ik een carrière in de fotografie. Naast wat losse klussen zag ik in Object&co dé gouden match. Nu ben ik via Object&co actief in de regio Flevoland en naast mijn werk als woningfotograaf heb ik de Nikon School opgezet.

Let op! Emile zijn regio is overgenomen door onze collega Joris Olde Kalter!

Hoe ben je precies bij ons gekomen?

In april 2012 zocht ik op de termen ‘fotograaf gezocht’. Ik was verhuisd naar Almere en woonde er net een maand of drie. Dit was kort na mijn afstuderen en ik was al zo’n 10 – 15 uren per week bezig met fotografie zoals bruidsfotografie, portretten en wat klussen voor cameramerk Nikon. Ik had dus nog zo’n 20 uren per week over. Via Google zag ik de formule van Object&co en na een halve dag denken heb ik gereageerd.

“Please improve your drawing skills”

Jouw eerste gesprek, hoe ging dat? “Mario nodigde mij uit op gesprek en gaf mij een opdracht mee: ‘Ga je huis maar op de foto zetten. Als dat goed gaat kan je meelopen met één van ons.’ Mijn eerste zelfstandige pand was aan het Spui in Amsterdam en dat pand bleek meteen echt ingewikkeld om in te meten. Na enkele uren had ik e.a. nauwkeurig opgemeten en getekend. Het eeuwenoude pand had echter de vorm van een vlieger en niet één muur was in de buurt van recht. Het gevolg was een tekening waarbij geen enkele lijn normaal getekend was. Ondanks dat de tekening er niet uit zag, was deze exact en juist.

Onze tekenaars dachten dat ik fouten had gemaakt en stuurde mijn eerste werk terug met de melding ‘please improve your drawing skills’. Aangezien het mijn eerste pand was schrok ik en ben ik voor de zekerheid nog een keer terug gegaan om extra maten op te nemen. Maar alles klopte precies en toen viel het kwartje bij de tekenaars. Ik had het juist extreem precies gedaan (toen vond ik het niet zo leuk, maar achteraf kan ik er erg om lachen)!”

“Ik kon vrijwel meteen op gesprek”

Hoe kwam je aan jouw eerste klanten als woningfotograaf?

Ik ben begonnen met een onderzoek op Funda. Aan de hand van alle makelaars in een bepaalde regio heb ik een ranking bedacht voor de makelaars gebaseerd op de kwaliteit van hun huidige presentatie en zo door. De makelaars die ik interessant vond heb ik geselecteerd en ik kon vrijwel meteen op gesprek. De makelaar die ik als eerste benaderde is nu al 8 jaren een hele belangrijke en grote klant van mij.

“Voor Nikon School geef ik masterclasses”

Nikon School Nederland

Hoe zit het met jou en de Nikon School? “Werken voor Object&co geeft mij veel vrijheid om zaken te combineren (in tegenstelling tot 1 fulltime baan). De Nikon School is echt mijn bedrijf, gezien mijn achtergrond en werk voor Object&co een ideale combinatie. Via Nikon Nederland mag ik officieel workshops en masterclasses geven in fotografie. Het is fantastisch omdat we veel enthousiaste mensen bereiken. Bijvoorbeeld dat we gewoon meer dan 100 mensen trekken of dat ik ineens tijdens een beurs voor een grote zaal mag spreken over mijn passie.

Waarom dan specifiek Nikon en niet bijvoorbeeld Canon, Sony of Olympus?

Ik schiet al ruim 8 jaren met Nikon en ik vind de geschiedenis van Nikon echt mooi. Ze zijn een traditioneel merk en houden daar ook aan vast. Het merk staat voor mij echt voor kwaliteit en consistentie.

Het volgende verhaal

Wij bedanken Emile voor het delen van zijn verhaal! Voor de volgende ronde is Emile benieuwd naar het verhaal van Jo Aerts.

Heb je vragen? Stel ze! Wil je informatie over een specifiek onderwerp? Onze nieuwsredactie gaat graag voor jou op pad. Neem in dat geval contact op met Vincent Veenenberg.

Bel ons
Route