Gijs verruilde zijn baan bij PostNL om te starten als fotograaf. Sinds 2014 werkt Gijs voor Object&co: “Ik had problemen met Lightroom en via een forum kwam ik bij Mario terecht. Ik ben toen gaan kijken wie hij was en wat hij deed. Dit leek mij wel interessant dus stuurde ik hem een berichtje met daarin of we niet iets voor elkaar konden betekenen. Hij deed dit eigenlijk op de seconde na ook naar mij en daar zijn we dan.” Wij stellen aan jullie voor: Gijs Dijkgraaf.

“In 2008 kelderde mijn hoeveelheid aan werk.”

Na 30 jaren gewerkt te hebben bij PostNL besluit Gijs het roer om te gooien. In 2005 start hij dan ook met de opleiding ‘Fotografische vormgeving’. Gijs begint na deze opleiding in 2008 als freelance fotograaf en geeft cursussen en workshops. Moeilijke jaren volgen, mede door de economische crisis.

De start als vastgoed- en interieurfotograaf

Gijs Dijkgraaf (Object&co)

Gijs is onze professionele fotograaf in de regio Gooi & Vechtstreek. Bent u opzoek naar professionele foto’s of video’s. Bel Gijs op 0625184395 of stuur een mail.

In 2014 verhuisd Gijs vanuit Deventer naar Hilversum. “Ik wilde meer weten over woningstyling in combinatie met mijn fotografie. Om die reden ben ik dan ook begonnen met een cursus interieurstyling. Kort daarna kwam ik met Mario van Object&co in contact. Hij had veel werk liggen, dus ben ik een dag met hem meegelopen. Het belangrijkste in deze markt is het contact met de makelaar, de klant. Toen ik startte bij Object&co nam ik een aantal klanten over van Mario en heb ik de nodige tijd geïnvesteerd om ze goed te leren kennen.

“Het duurste huis wat ik ooit vastgelegd heb was rond de € 5.000.000,- euro.”

Object&co heeft woningfotografen door het hele land heen. Professionals zoals Gijs komen daardoor op de mooiste, maar ook raarste plekken. “Ik ben weleens gevraagd om een studentenhuis in Utrecht vast te leggen. Ze zeiden dat alles gecommuniceerd was met de bewoners, maar daar was toch niet iedereen van op de hoogte. Her en der moest ik nog een deur dicht doen om niet al teveel ‘privé’ zaken op mijn lens te krijgen. Het duurste huis wat ik ooit vastgelegd heb was rond de € 5.000.000,- euro.

“Het water kwam door het plafond heen.”

Trieste zaken

Werken als fotograaf is niet altijd lachen om het liefdesleven van een student of die luxe villa waar je even doorheen mag banjeren. “Soms maak je heel erg droevige zaken mee. Bijvoorbeeld het huis van een familie uit Hilversum fotograferen die waren omgekomen tijdens de MH17 ramp. Echt heftig! Of die keer dat ik in een woning kwam, waarbij de eigenaar een kraan over het hoofd had gezien. Het water kwam door het plafond heen. Ik heb toen de eigenaar gebeld en die vertelde mij gewoon foto’s te maken, naja dan doe je dat.

Tips van Gijs

Ik kan echt iedereen aanraden om spullen van persoonlijke waarde en sieraden op te bergen. Ik ben weleens bij mensen thuis geweest die bevriend waren geweest met Gerrit Rietveld. Die hadden echt onbetaalbare spullen staan, bijvoorbeeld een kruiwagentje door Rietveld ontworpen. Het leuke vond ik dan weer wel dat er gewoon mee gespeeld was, maar dat moet je echt niet aan iedereen op het internet kenbaar maken.

Gijs privé

Naast zijn werk is Gijs fan van de fotograaf Stephan Vanfleteren en liefhebber van het goede leven. “Mijn vrouw was zo lief om een originele Stephan Vanfleteren voor mijn verjaardag te geven. Vervolgens werden we uitgenodigd voor zijn overzichtstentoonstelling in Antwerpen. Uiteraard heb ik het bijbehorende fotoboek laten signeren, hier ben ik zo ontzettend trots op. Daarnaast hebben wij twee katten die ons dierbaar zijn en ben ik graag in de natuur. Dit laatste kan hier in het Gooi heel goed, de hei en de bossen zijn om de hoek.”

Het volgende verhaal

Wij bedanken Gijs voor het delen van zijn verhaal! Wij hebben aan Gijs gevraagd wie wij nu moeten interviewen. “Ik ben erg benieuwd naar het verhaal van René Sloot, die man doet echt zo ontzettend veel per week. Van hem hoor ik graag hoe hij dit nu eigenlijk doet en wat hem motiveert.” In ons volgende blog stellen wij daarom René Sloot aan jullie voor. Blijf ons daarom volgen!

Heb je vragen? Stel ze! Wil je informatie over een specifiek onderwerp? Onze nieuwsredactie gaat graag voor jou op pad. Neem in dat geval contact op met Vincent Veenenberg.

Terug naar blog
Bel ons
Route