Als verhuurder van onroerendgoed wilt u uw huurders een huurprijs toe kennen die gebaseerd is op een correcte berekening van het aantal vierkante meters. Een verhuur verdeelstaat (VVS), ook wel kostenverdeling/lastenverdeling, maakt per huurder inzichtelijk hoeveel vierkante meter hij/zij gebruikt + hoeveel algemene vierkante meters een huurder gebruikt. Denk hierbij aan het gebruik van een entree, keuken, algemene toiletten, vergaderruimtes etc. Als huurder betaal je een totale vierkante meter prijs die opgebouwd is uit ruimtes die een huurder huurt + algemene ruimtes waar een huurder naar rato gebruik van maakt.

Jaarlijks krijgen wij veel verzoeken van onze BOG-klanten om een VVS op te stellen. Soms voor een logistiek centrum en in andere gevallen voor een kantoorpand met meerdere huurders. Het opstellen van een correcte VVS vereist kennis van de NEN2580 norm, die wij als Object&co in huis hebben. Waarom is een VVS zinvol? Dat behandelen we in deze blog.

Benieuwd naar uw opties?

Vragen over uw opties voor een VVS? Neem contact op met Lex, commercieel directeur BOG, via 06 4644 1258 of lex@objectenco.nl.

Stel, u heeft een kantoor- of bedrijfspand waarin u creatieve ondernemers de ruimte biedt om aan de toekomst te werken. Het gebouw dat u verhuurd heeft een begane grond met daarin allerlei ruimtes en facilitaire voorzieningen waar alle huurders gebruik van maken. Bijvoorbeeld een vergaderruimte, wc’s, een kantine een luxe keuken. Het totaal aantal m2 op de begane grond is 100.

De huurders van het pand bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. Stel huurder 1 huurt de gehele eerste verdieping van 100 m2. Stel huurder 2 huurt de gehele 2de verdieping van 50 m2. Nu komt de vraag: Krijgen beide huurders allebei 50 algemene m2 toebedeeld? 100 delen door 2 is namelijk 50. Dit is niet correct, want de vierkante meters worden namelijk per huurder naar rato toebedeeld. In het kort: als u meer m2 huurt; krijgt u ook meer algemene vierkante meters toebedeeld.

Wat heb ik nodig om een verhuur verdeelstaat aan te vragen?

Als eerste heeft een u geldig NEN 2580 meetrapport nodig, die door ons opgesteld is. De vlakkenverdeling die in zo’n rapport staat is leidend voor de verdeling van de vierkante meters. Op basis van dat meetrapport berekenen wij het zogenaamde ‘verhuurbaar vloer oppervlakte’, oftewel: VVO. De VVO van een gebouw is de som van de verhuurbare oppervlakte binnen een pand.

Voorbeeld 3D plattegrond voor een VVS.

3d plattegrond van een bedrijf

Voorbeeld 2D plattegrond voor een VVS.

voorbeeld van een plattegrond van een bedrijf

Hoe bepalen jullie welke huurder wel of niet meebetaald voor een ruimte?

Hiervoor zijn wij sterk afhankelijk van uw input! Het liefst ontvangen wij een plattegrond met daarop welke huurder in welke ruimte(s) zitten en van welke algemene ruimtes zij gebruik maken. Is het een nieuw pand of heeft het nog geen huurders? Dan zorgen wij voor een algemene berekening.

Krijg ik boze huurders als ik een VVS door jullie laat opstellen?

Als u een huurprijs heeft toegekend, maar u weet niet meer waarop dat gebaseerd is of u heeft al jaren geen huurkosten toegerekend voor alle ruimtes behalve het kantoor van uw huurders, dan kan dit soms even slikken zijn. Duidelijke communicatie is hierbij essentieel om draagvlak te creëren. Wij kunnen u hierover adviseren.

Vragen/opmerkingen/aanvragen

Heeft u aan de hand van dit artikel vragen of opmerkingen? Wij staan u graag te woord. Onze collega en directeur bedrijfsonroerendgoed, Lex Bruil, kunt u bereiken via de lex@objectenco.nl of door te bellen naar 06 4644 1258.

Bel ons
Route