Welke wereldberoemde artiest is hier geboren?

Soms kom je als vastgoedfotograaf een klein pareltje tegen. Dit overkwam Erik Luken, die deze woning mocht fotograferen voor Vidra Vastgoed, onlangs. Een pareltje met geschiedenis in hartje Hoorn. Een dag nadat hij dit historische pandje gefotografeerd en ingemeten had, werd hij gebeld door de eigenaren. Of hij wel een foto had gemaakt van het glas-in-loodraam aan de voorzijde. Een belangrijk detail bij deze woning. In het glas-in-lood was namelijk een ‘groen tasje’ verwerkt. Gaat er al een lichtje branden?

Van ‘Little Green Bag’ naar de VOC

Inderdaad, Gravenstraat 23 te Hoorn, is het geboortehuis van George Baker. Hij kwam hier op 8 december 1944 ter wereld als Hans Bouwens. Kleine Hans woonde hier tot zijn dertiende met zijn moeder, opa & oma en een oom. Zijn vader, een Italiaanse soldaat in dienst van het Duitse leger, sneuvelde aan het einde van de oorlog.

Maar dat is niet alles. Het authentieke huis staat op de geboortegrond van Jan Pieterszoon Coen, de gouverneur-generaal van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), die hier op 7 januari 1587 ter wereld kwam. Niet in dit huis, dat werd pas gebouwd in 1890.

Bekijk de portfolio van onze fotograaf: Erik Luken
Little Green Bag in glas in lood

Lookin' back on the track for a little greenback
Got to find just the kind or I'm losin' my mind

George BakerUit de songtekst van Little Green Bag
kleine badkamer Gravenstraat 23 Hoorn
binnenplaatsje Gravenstraat 23 Hoorn

Over deze bijzondere woning

Het ‘witte’ huisje is beschermd stadsgezicht en in 2017 / 2018 is het grondig gerenoveerd. Er is een nieuwe betonvloer gekomen met vloerverwarming, de ramen zijn vervangen en de woning is voorzien van een staalconstructie. Om meer ruimte te creëren is de toenmalige garage nu een loft met meerdere woonlagen. 

Doordat de verbouwing is gedaan met liefde voor de historie van het pand en de plek waar het staat, is het een authentieke, gezellige en bijzondere woning geworden. In de woonkamer staat een mooie haard met oud-Hollandse tegeltjes. Op zolder zijn de balken die stammen uit 1700 zichtbaar. Voor het schilderwerk aan de buitenzijde is gekozen voor een kleur uit het Rijksmuseum.

Het glas-in-lood een ode aan George Baker

Als extraatje zijn de twee ramen aan de voorzijde voorzien van glas-in-lood. Met in het ene een ‘groen tasje’ en in de andere een ‘witte duif’. Deze verwijzen naar de grootste hits van George Baker: ‘Little Green Bag’ en ‘Una Paloma Blanca’. Hierdoor weten de toeristen die langslopen het geboortehuis van George Baker makkelijk te vinden. 

Object&co – Professionele vastgoedmedia

Gelukkig werken wij met ervaren vastgoedfotografen die, naast degelijk werk, ook nog vriendelijke mensen zijn. Lees dit dan ook gerust terug in de reviews die onze klanten over onze schrijven onder ons Google profiel.

Bekijk waar wij in Nederland actief zijn
Bel ons
Route