Bij Object&co ben ik dagelijks bezig met het maken van brochures voor makelaars door heel Nederland. De meest aangevraagde brochure is er één met tips over het voorbereiden van een woning op de komst van onze fotograaf: ‘De ideale woningpresentatie’. In dit blogje neem ik je mee door mijn ervaring toen ik mijn eigen woning klaarstoomde op de komst van woningfotograaf Thom.

He said, she said

Voorbereiden is voornamelijk overleggen met elkaar, daar kwam ik al snel achter. Want ondanks dat ik veel bezig ben met het opstellen van tips, blijkt het nog verdomd lastig te zijn om alles zelf toe te passen. Mijn vrouw bleek toch een stuk kritischer te zijn en… ik geef het toe: dat helpt! Mijn eerste grote tip is dus om echt heel kritisch te kijken naar jouw woning: wat kan weg? Het resultaat moet een huis zijn dat voor jouw gevoel bijna leeg is.

De ontvetter en de glasreiniger zijn je vrienden

Het tweede dat heel belangrijk is: heel goed poetsen. Als je denkt dat je weet wat poetsen is, denk dan nog maar een keer. Ik poets regelmatig, maar toch merkte ik dat bijvoorbeeld mijn ramen veel schoner konden.

Microvezeldoekjes zijn een absolute must have. Glasreiniger op je ramen spuiten, met keukenpapier afnemen en daarna met een microvezel doekje erover: BAM! Heb je ook een aluminium prullenbak of afzuigkap? Dan is een ontvetter onmisbaar. Al die strepen die je er normaal op ziet? Precies: BAM!

Funda huis opruimen

Groen is altijd goed

Planten maken of kraken een foto. Door al dat opruimen kan jouw huis onnatuurlijk leeg aanvoelen. Een bos bloemen of een plant vult die leegte op. Ik heb thuis diverse vetplantjes staan. Deze hebben wij op de plekjes gezet die ineens wat leeg of kaal waren.

Wij hebben ook een bos bloemen op de eettafel gezet. Tip: koop een vaas die een niet al te grootte opening heeft. Zo staan de bloemen mooi overeind, ook als je dat kleine boeketje van de lokale supermarkt hebt.

Decoraties hoef je niet te kopen

Op onze tuintafel heb ik een fles bubbels met glazen gezet. Deze had ik nog staan en was uitermate geschikt. Een borrelplankje met een mooie fles rode of witte wijn is natuurlijk ook prima.

De decoratie moet alleen wel passen met de ruimte. Een fles champagne onder de douche is natuurlijk altijd een top idee, maar voor een woningfoto toch minder logisch.

De badkamer moet leeg

Met leeg bedoelen we helemaal leeg: alles moet weg. Het enige wat kan blijven zijn mooi opgerolde of gevouwen handdoeken en die dure flesjes parfum.

  • Wasmand: weg.
  • Kleedjes: weg.
  • Het wasrek dat normaal over je douche hangt? Inderdaad: weg!
Funda hotel uitstraling

Zoals in dat hotel

Ik zeg het wel vaker, maar toch vond ik het in mijn eigen huis lastig: het bed moet zoals in een hotel. Hiervoor raad ik je wel aan om een kussen of twee extra te kopen (of leen ze van vrienden). Het beddengoed kan je het beste neutraal houden of een kleur die goed werkt in jouw slaapkamer.

Zelf hebben wij extra kussens geplaatst, waardoor het een meer ‘luxe’ uitstraling kreeg. Ons beddengoed hebben we niet gestreken, maar gewoon heel strak neergelegd.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit verhaal vragen? Wij helpen je graag! Je kunt ook onze brochure vol met tips bekijken en downloaden als je jouw huis moet klaarstomen.

Terug naar blog
Bel ons
Route