Een goede impressie toont een woning of bedrijfspand zoals deze kan worden. Vooral het laatste gedeelte van deze zin is, voor een geslaagde impressie, van belang: ‘kan worden’. Hoe iets kan worden is vaak volledig in het hoofd van de investeerder of ontwerper. In deze blog geven wij tips om, met meerdere partijen, goed en efficiënt samen te werken en geslaagde impressies te krijgen. 

Het doel van deze blog is om de spelregels en verwachtingen helder te krijgen. Daarnaast hopen wij u meerkosten te besparen en wordt er uiteindelijk niemand blij van heel veel heen-en-weer mailen. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!

1. Breng de wens in kaart

Het is in de eerste instantie belangrijk om goed naar de wens te kijken. Een digitale impressie kan al snel oplopen qua kosten en dat is niet erg, maar niet altijd nodig. Wij geven hier twee regels die de prijs omlaag brengen:

 • Een impressie voor een bestaand gebouw waar goede foto’s en plattegronden van zijn is in de regel altijd goedkoper dan een impressie van de buitenkant van een pand en/of nieuwbouw.
 • Het aanleveren van veel bestanden/media betekent in de regel een goedkopere impressie. Kijk onderaan deze blog om te kijken wat voor bestanden wij kunnen gebruiken/nodig hebben.

Binnenkant of buitenkant?

Wij maken een onderscheid tussen impressies voor de binnenkant van een pand en/of de buitenkant. Interieur impressies kunnen op basis van een stijl die u kiest uit onze stijlgids of volledig op maat. Exterieur impressies gaan altijd en alleen volledig op maat. Lees in het volgende gedeelte waar u rekening mee moet houden en hoe deze trajecten verlopen.

schets tekening huis

2. Verwachtingsmanagement

Het traject tot de voltooiing van uw impressies verschilt afhankelijk van de keuze die u maakt. Wij maken een onderscheid tussen impressies voor interieur en exterieur.

Interieur impressie op basis van een stijl

 • Dit traject heeft geen feedbackrondes. Dit beperkt de communicatie en keuze, maar zorgt ook voor een lagere prijs.
 • U kiest een stijl en levert de foto’s aan.
 • Onze ontwerpers gaan aan de slag.
 • Dit proces duurt tussen de 3 tot 5 werkdagen. Daarna zijn uw impressies gereed en leveren wij deze in hoge kwaliteit aan. Heeft u veel impressies nodig, dan kan de tijd oplopen.
Voorbeeld interieur impressie op basis van een gekozen stijl
de foto voor een impressie een opgeleverde impressie

Interieur impressies volledig op maat

 • Dit traject omvat 2 feedbackrondes. Ronde 1: Stijlronde. In de stijlronde laten wij u de stijl zien die wij voor ogen hebben i.c.m. de locaties van de meubels. Dit is de ronde waarin uitgebreide feedback gegeven kan worden. Hiermee bedoelen wij totaal andere keuzes qua meubelstukken of de plaats van een bepaald item.
 • Ronde 2: Uw feedback wordt verwerkt en nu krijgt u, in lage resolutie, de eerste resultaten. Deze ronde richt zich op de kleine opmerkingen. Wat kan wel of niet? Wel: “Kan er in de hoek van die plank een plant toegevoegd worden?” Niet: “In plaats van een klein wandtafeltje moet er een complete kast met inrichting komen.” Uiteindelijk kan alles, maar gaan grote veranderingen in deze fase gepaard met een meerprijs.
 • Het is belangrijk om te omschrijven wat voor sfeer de foto’s uit moeten stralen en daarbij nauwkeurig het interieur te omschrijven. Een nauwkeurige omschrijving bespaart veel correctierondes en extra kosten. Wat is een goede en minder goede omschrijving? Minder goed: “Een stoel in de hoek.” Goed: “In de linkerbovenhoek van de woonkamer wil ik een rode stoel hebben in de stijl van de bijgevoegde link.
 • Een interieur impressie op maat duurt, afhankelijk van de haast en de eisen,  tussen de 5 en 10 werkdagen.
Voorbeelden interieur impressies volledig op maat
op maat gemaakte impressie voor de bewerking op maat gemaakte impressie na het bewerken van het balkon
op maat gemaakte impressie voor de bewerking op maat gemaakte impressie na het bewerken van de woonkamer

Exterieur impression (artist impression)

Dit is het hoogst haalbare niveau voor impressies en richt zich veelal op grote gebouwen van de buitenkant.

 • Dit traject omvat 2 feedbackrondes. Ronde 1 is de ‘kleironde’, u ontvangt de schets van het gebouw in een vlak landschap waarbij het gebouw lijkt alsof het van klei gemaakt is. In deze ronde is het belangrijk dat u de camerehoek bepaalt, of de vorm van het gebouw correct is en of de hoogte klopt.
 • Ronde 2: Na de eerste ronde ontvangt u nu een versie waarin het gebouw ingekleurd is. Dit betekent dat u nu kunt kijken naar de juiste kleurkeuze voor alle elementen op het gebouw. Moet bijvoorbeeld de kleur van een kozijn toch anders? Of is de gevelplaat niet goed weergegeven?
 • Als u een exterieur impressie wil dan hebben wij veel bestanden nodig. De hele lijst staat onderaan deze pagina opgesomd. Wij zullen uitgebreid met u schakelen om tot een geslaagde artist impressie te komen.
 • Een exterieur impressie duurt, afhankelijk van de haast, de hoeveelheid en de eisen tussen de 10 en 15 werkdagen. Belangrijk is dat alle partijen vlot schakelen qua feedback.
Voorbeelden exterieur impressies
Een artist impressie vanuit de lucht (aerial perspective)
artist impressie met blik vanaf straatniveau

3. De checklist voor een ‘perfecte’ impressie

 • AutoCAD of DWG bestanden.
  Hierop kunnen onze tekenaars alle informatie vinden over het gebouw in kwestie. Denk aan hoe breed de kozijnen zijn enzovoorts.
 • Geen AutoCAD bestanden, wel bouwtekeningen
  Soms zijn er geen digitale bestanden te vinden, maar beschikt u nog wel over de oorspronkelijke bouwtekeningen. Deze kunnen, tegen een meerprijs, omgebouwd worden tot een AutoCAD bestand.
 • Dwarsdoorsnedes van het pand of object.
  Zo kan de tekenaar zien wat de dimensies zijn van het gebouw of object.
 • Referentiefoto’s
  Foto’s van gebouwen die erop lijken, dit is met name nuttig bij nieuwbouwtrajecten. Deze foto’s geven de tekenaar een idee van de kleuren, bouwstijl en ga zo maar door.
 • Plattegronden van het pand of object.
  Hoe lopen de muren? Staan ze kaarsrecht of zit er toch een knik in de muur? Heeft u geen plattegronden? Wij kunnen u hiermee helpen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
 • Foto’s van de huidige toestand.
  Met name bij renovatietrajecten is het zeer zinvol om te zien hoe het pand eruit ziet. Geen foto’s beschikbaar? Bekijk dan eens onze pakketten.
 • Lijst met kleuren en materialen.
  Wat voor kozijnen? Kunststof of hout? Antraciet of toch wit?
  Specifieke beschrijvingen van de materialen en hun plaats.
  Bijvoorbeeld: “Een zwart leren bank in de hoek van de ruimte, zoals in de bijgevoegde afbeelding/link.
Wat moet je aanleveren voor een goede impressie
Bel ons
Route