Het nieuwe inmeten voor een NEN 2580 meetrapport: Een korte vlucht door de geschiedenis van het inmeten

Geschreven door: 

Datum: 

Categorie: 

Deel dit bericht:

Wat is ‘inmeten’ eigenlijk? Hoe deed men dat vroeger en hoe gebeurt dat tegenwoordig? Wat is een NEN 2580 meetrapport en wat is het ‘nieuwe’ inmeten? Dat lees je in deze blog.

Waar is het allemaal begonnen?

Helaas zijn soms oorlogen of conflicten nodig om innovatie te stimuleren. Zo ‘ontstond’ de eerste afstandsmeter eind 19e eeuw. Deze meter berekende afstanden middels elektro-optische of radiogolven. Oorlogsschepen gebruikten deze meters om met hun kanonnen de vijanden te raken. Dit moest uiteraard zo precies mogelijk gebeuren, het ging om leven en dood.

20e eeuw

In de 20e eeuw zijn er enorm veel ontwikkelingen geweest op het gebied van inmeten, scannen en diverse visualisatietechnieken. Hier zijn talloze mooie producten uit voorgekomen die door veel sectoren zijn toegepast. Denk hierbij aan de landbouw, (steden)bouw, transport, energiesector etc. Zelfs een dikke 100 jaar later worden veel woningen- en gebouwen nog steeds handmatig met een lasermeter ingemeten. Dit heeft veelal te maken met de prijs van meer moderne scanapparaten, het doel en daarnaast vaak ook de omslachtigheid en de tijd van het uitwerken.

21e eeuw

Aan het einde van de 20ste eeuw en aan het begin van de 21ste eeuw zijn talloze techbedrijven als paddenstoelen uit de grond ontsproten. Deze bedrijven hebben een positieve werking gehad op hoe wij, online, oppervlaktes berekenen. Zo begon Google project Google Tango, dit ontwikkelingsproject richt zich erop om ruimtes nauwkeurig te visualiseren. Ook begon Google met Matterport die wij gebruiken om woningen te virtueel te visualiseren en, dankzij een ingebouwde lasermeter, de afstanden en m2 te berekenen.

Matterport virtuele ervaring

Naast Matterport hebben wij gebruik gemaakt van de GeoSLAM ZEB-REVO scanner, verschillende scanners van Leica, iGuide en andere apparaten. Allemaal zeer interessant, maar als we kijken naar het inmeten zijn ze voor ons niet allemaal even geschikt. Dit met name vanwege de aanschafprijs en vaak ook het feit dat de technologie al achterhaald is tegen de tijd dat je de scanner binnen hebt.

Problematiek rondom inmeten

Een lasermeter is dan wel nauwkeurig, maar die bepaalt niet HOE je inmeet. Meet je vanaf het kozijn tot de muur? Of neem je dat randje binnen het raamkozijn mee? Het correct interpreteren van de NEN 2580 levert nogal wat discussie op. Het niet correct toepassen van de NEN 2580 kan leiden tot rechtszaken. Het beginnen bijna Amerikaanse praktijken te worden, maar dat is op zich ook niet zo gek als de prijs per vierkante meter soms boven de 10.000 euro ligt.

Waarom is dit belangrijk?

Nederland is een bureaucratisch land waarin we alles netjes vastleggen. Dit geldt dan ook als het gaat om de gegevens van woningen. In Nederland lopen we ten opzichte van veel andere landen enorm vooruit als het gaat om precies inmeten en het bijwerken plus opslaan van deze gegevens.

Op Funda zie je dan ook heel gespecificeerd het aantal vierkante meters staan van de woning, bergingen, gebouwgebonden buitenruimtes, de tuin etc. In het buitenland wordt dit veelal geschat en er is niet altijd een harde norm of wetgeving. Het uitgangspunt daar is dat je weet wat je koopt en minder nauwkeurig kijkt naar het aantal vierkante meters.

De meetnorm van Nederland: NEN 2580

Wij maken gebruik van de NEN 2580 norm. Dit is de norm voor oppervlaktebepaling in Nederland ‘en eenduidig meten’ staat hierbij centraal. Dit betekent ook dat de vierkante meters daadwerkelijk moeten kloppen of valt binnen de beperkte foutmarge. Klopt dit niet, dan kan dit een rechtszaak als gevolg hebben. Op basis van de vierkante meters worden biedingen gedaan en wordt ook bijvoorbeeld de WOZ belasting bepaald. Het correct toepassen van de NEN 2580 is daarom erg belangrijk.