Wij hebben de criteria achterhaald voor de perfecte vastgoedfoto, bijvoorbeeld van uw huis. Hiervoor belden wij met onze woningfotografen door heel Nederland. Eén ding is duidelijk, de ideeën over de perfecte foto verschillen per persoon. Toch zijn er criteria die eigenlijk iedereen wel mooi en belangrijk vindt bij een foto.

We splitsen deze blog in twee delen, namelijk de binnen- en de buitenkant van een huis. Dit doen we omdat de manier van foto’s maken erg verschilt tussen in- en exterieurfoto’s.

Bent u benieuwd naar de criteria voor een ‘perfecte foto’, maar heeft u niet genoeg tijd om de hele blog te lezen? Lees dan de samenvatting.

De perfect foto van de buitenkant van een huis

Eigenlijk waren alle fotografen het erover eens dat, voor een goede gevelfoto, het hele huis op de foto moet staan. Ook is het aan te raden om aantrekkelijke zaken in de omgeving van het huis op de foto’s terug te laten komen. Bijvoorbeeld een mooie speeltuin of een leuke gracht in de buurt van het huis kunnen de presentatie versterken.

‘’Geen storende elementen op de foto!

’’Nils Knibbe, woningfotograaf Utrecht

Het is belangrijk, voor een goede belichting, om de foto te maken op een heldere dag en natuurlijk op het juiste tijdstip gedurende deze dag. Bij grauw weer komt een huis minder goed uit op een foto. Als het weer echt slecht is hebben we gelukkig altijd nog onze fotobewerking waarmee we een mooie blauwe lucht creëren.

Onze collega uit Utrecht Nils Knibbe gaf aan dat er geen storende elementen op de foto moeten staan zoals vuilnisbakken. Een nette onderhouden en opgeruimde tuin maakt ook dat een huis mooier op de foto staat. Bekijk hieronder enkele voorbeelden van dergelijke foto’s, gemaakt door onze collega’s.

De perfecte foto van de binnenkant van een huis

Onze fotografen gaven aan dat het mooi staat als je per foto drie muren in beeld brengt. Door een foto schuin te nemen geef je de kijker een goed overzicht van de ruimte. Uiteraard moet het huis netjes opgeruimd zijn, maar je moet wel kunnen zien dat er geleefd wordt.

Een groene plant of gevulde fruitschaal doen het altijd goed op een foto. Gijs (woningfotograaf regio Hilversum) vertelde dat hij weleens vieze kleding van de eigenaren nog overal zag liggen, dat bevordert natuurlijk niet de foto en presentatie. Onze fotografen gaven ook aan dat alles wat met huisdieren te maken heeft niet op de foto komt: “Een huisdier is iets persoonlijks, niet iedereen kan zich daarin vinden.

‘’De klanten worden er ook blij van als je veel van de vloer ziet.’’

Anne Hoeijmakers, woningfotograaf Roermond

Het is belangrijk om de sfeer van het huis terug te laten komen op de foto. Dus bij een oud huis is het wel mooi om de oude elementen op de foto zichtbaar te maken. Denk hierbij aan glas in lood ramen, dat zijn echte eyecatchers die op de foto horen. Als het huis donker is raden wij aan om een paar lampjes aan te zetten en daarmee sfeer te creëren. “De klanten worden er ook blij van als je veel van de vloer ziet, zodat de ruimte van de kamer beter in te schatten is.”

’De slaapkamer moet lijken op een hotelkamer.’’

Thom Punte, woningfotograaf Utrecht

Fotograaf Thom (regio Utrecht) gaf als tip dat bij het fotograferen van de slaapkamer de kamer moet lijken op een hotelkamer, dus een net en strak opgemaakt bed: “Leg eventueel wat extra kussens neer, dat toont altijd netjes.” “De verticale lijnen moeten altijd recht staan! Je wilt namelijk geen foto die scheef genomen is.”, voegt Marcel Terlouw hier nog aan toe (regio Leiden).

De checklist voor perfecte vastgoedfoto’s

Bij deze presenteren we u de punten die altijd belangrijk zijn als u de perfecte foto wilt maken:

1. Neem de omgeving mee in je foto.
2. Zorg dat je goede belichting hebt.
3. Zorg dat het goed opgeruimd is, maar ook weer niet te opgeruimd.
4. Een schuine hoek is meestal het mooist.
5. Zorg dat de mooie elementen van een huis terugkomen in de foto’s.
6. Zorg dat er 3 muren op de foto staan.

Trots op onze stagiair!

Deze blog is geschreven door onze stagiair Mark Warmerdam. Mark volgt aan het ROC Midden-Nederland de opleiding Marketing & Communicatie en zit momenteel in zijn tweede jaar.

Stagiaire Mark communicatie ROC
Bel ons
Route